Sevärdheter

Bern är Schweiz huvudstad, men det är en liten stad till skillnad från andra europeiska huvudstäder. Eftersom staden inte är så stor känns den personlig och genuin, vilket har gjort att många turister älskar att besöka Bern. Trots att staden inte är så stor så finns många sevärdheter, inte minst för den som gillar historia, kultur och arkitektur. Kyrkor, klocktorn och fontäner kantar ena sidan av staden och mysiga caféer den andra.

Rådhuset

En av stadens sevärdheter är det lilla rådhuset, Rathaus, som uppfördes i början av 1500-talet i vacker gotisk stil. Varje gång som det hålls möten där inne hissas en flagga upp på taket, så då vet man att det är dags för de som sitter vid makten att samlas.

Katedralen

Berns katedral började byggas 1421, men stod färdig först 1893 – detta efter att bygget stod stilla under 300 år. Katedralens portal är enastående, detaljrikedomen är magnifik och troligen är denna katedral en av Europas få kvarvarande i sitt slag. Dessutom är katedralen stadens absolut bästa utsiktsplats.

Katedralen i Bern

Katedralen i Bern. Foto: Tudor Girba (CC BY 2.0)

Det är över hundra meter trappor som man får kliva uppför innan man kommer till den första utsiktsposten, men sedan kan man dessutom gå ännu högre upp. På vägen upp passerar man då den 10,5 ton tunga kyrkklockan som är konstruerad för att kunna höras över hela Bern. Om klockan börjar slå när du passerar så lovar jag att du får en upplevelse som du sent kommer att glömma.

Fontäner och brunnar

Bern har gott om fontäner och brunnar och många av dem kröns dessutom med en staty. En av de mest kända fontänerna kallas för Kindlifesserbrunnenfontain och finns vid Kornhausplatz. Fontänen föreställer en man som äter barn... Mosesbrunnen är en annan välkänd fontän, med en staty av Moses som pekar på det andra budordet, avgudadyrkan.

Gurten

Många turister och bofasta väljer att ta sig uppför berget Gurten där det bjuds på en unik utsikt över hela Bern. Sommartid brukar man spela bollsporter, umgås och ha picknick i den park som ligger högst uppe på toppen av berget. Det finns också gott om vandrings- och cykelleder på berget för den som vill röra på sig lite efter att ha avnjutit den goda schweiziska maten.

Arkaderna

Det som präglar stadens medeltida barockstadskärna är alla arkader. Oavsett väder kan man gå torrskodd genom hela centrum. Man kan därför faktiskt säga att Bern har Europas största köpcentrum under tak – endast Grand Bazaar i Istanbul kan mäta sig i storlek. Precis utanför köpcentrat känns det däremot som att man hamnar 400 år bakåt i tiden – sådan kontrast bjuder Bern på.

Dagens v?der, Bern

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
10 ?C

Länktips för bokning av resor till Schweiz

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Schweiz.
Är du sugen på att åka skidor i Schweiz? Hos STS Alpresor finns skidresor till populära skidorter som Verbier och Zermatt.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!