Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Schweiz till riktigt bra priser!

Vandra i Alperna

Alperna är förstås som allra populärast under vintern, men för alla som är intresserade av att vandra i storslagen natur så är det ett självklart resmål under sommaren. Ett flertal svenska företag ordnar resor med vandring i Österrike, Frankrike och Italien, men den Schweiziska delen av alperna är det lite svårare att hitta information om. Det försöker vi ändra på här!

Schweizarna gillar själva att vandra, men långa vandringar motsvarande till exempel Kungsleden, är inte så vanligt att de ger sig ut på. Istället är det dagsvandringar med eller utan en övernattning som är populärast. Längs de flesta vandringsleder finns stugor som erbjuder nattlogi längs vägen.

Förutsättningar

Vana av vandring är en klar fördel då det kan bli rejäla stigningar emellanåt. Syrehalten i luften är också betydligt lägre än vad man är kan vara van vid, speciellt när man kommer upp på 2000 meters höjd eller mer. Rätt utrustning och bra skor är självklart också ett måste.

Alperna bjuder på storslagen natur

Alperna bjuder på storslagen natur. Foto: Ingo Ronner (CC BY 2.0)

Beroende på hur vintern och våren varit kan snön ligga kvar en bra bit in på sommaren, och snösmältningen kan göra att det stundtals blir mycket vått på sina håll. I mitten av juni är dock snön ofta borta åtminstonde upp till 2500 meter. Vill man vara på den säkra sidan kan det dock vara bättre att vandra i juli eller augusti.

Stugorna öppnar ofta kring midsommar eller månadsskiftet juni/juli. Detta är så klart främst relevant om man vill övernatta längs leden, för vanligt boende på hotell eller vandrarhem i byarna är sällan några problem att hitta året om.

Vandringsleder

Vandringsleder finns nästan överallt i Schweiz och de är ofta mycket välskyltade. I många fall finns även en tid på skyltarna som förklarar hur lång tid det förväntas ta att gå till nästa stuga, by, eller motsvarande. Partier som går i branta backar eller kräver att man klättrar på stegar är även de markerade, så man vet ofta ungefär vad som väntar i terrängväg.

Vandringslederna är välskyltade

Vandringslederna är välskyltade. Foto: Timo Newton-Syms (CC BY-SA 2.0)

Wandersite är en tyskspråkig sajt med mycket information om vandring i Schweiz. Bland annat finns här över 180 vandringsleder som man kan gå själv, med all information man behöver som t.ex. Avstånd, tidsangivelser och övernattningsmöjligheter. Var beredd med Google Translate om du inte kan tyska.

För den som inte vill vandra själv finns ett fleratal företag som erbjuder färdiga resor inklusive guide, boende (oftast på lite lyxigare hotell) och halv- eller helpension. Ibland ingår även själva resan till Schweiz. Två företag med vandringsresor på programmet är Prima Travel och WI-resor.

Dagens v?der, Bern

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
10 ?C

Länktips för bokning av resor till Schweiz

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Schweiz.
Är du sugen på att åka skidor i Schweiz? Hos STS Alpresor finns skidresor till populära skidorter som Verbier och Zermatt.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!